Astre aficionats aquest mes de Juliol es presenta força carregar de fenòmens astronòmics, així que atents perquè hi haurà un dia important per apuntar al calendari.
Aquest dia clau serà el dia 27 de juliol, en el que es produirà un doble esdeveniment astronòmic, per un cantó es veurà un eclipsi total de lluna que es podrà observar des de bona part d’Europa. La lluna aquell dia sortirà a partir de les 21:07 h pel que des de ben aviat haurem de seguir-la per gaudir de l’espectacle. Per altra banda aquest mateix dia el nostre veí, Mart, el planeta vermell, passarà pel punt més proper del últims anys. Això el farà intensament visible en el cel amb la seva vermella llum, ja que estarà exactament oposat a nosaltres i el veurem totalment il·luminat. Es aquest el moment que les agencies espacials aprofiten per enviar sondes d’exploració per aprofitar que la distancia es més curta que en altres moments.
El dia 28 i 29 s’arribarà al punt màxim de la pluja d’estel Delta Acuarides pel fet de creuar la cua dels cometes Marsden i Kracht i podrà produir fins a 20 meteors per hora que irradiaran en gran part de la constel·lació d’Acuari, tot i que es poden observar en qualsevol direcció. L’únic problema serà la proximitat de la lluna plena que bloquejarà la llum dels estels més dèbils.
Constel·lacions
En el cel nocturn del mes de juliol podrem observar les següents constel·lacions:
Per la línia de l’eclíptica, ens acomiadarem del Lleó però encara podrem veure Cranc, Verge, Balança, la cua de l’Escorpí amb el seu brillant estel Antares ,Sagitari i començarem a veure Capricorn.
Per l’Est, apareixerà la gran constel·lació del Pegàs junt al triangle d’estiu format per les constel·lacions de la Lira amb la seva brillant estrella Vega, la Àguila amb Altair i el Cigne a Deneb. També es veuran les petites constel·lacions del Dofí i el Cavallet.
Al Zenit tindrem la Corona Boreal, l’hèrcules i les 5 circumpolars mentre que el Bover amb la seva estrella més brillant Arcturus s’acomiadaran per l’oest.
Al sud es situarà el cos de l’Escorpí i el cap del Llop.
El Sol
- Dia 5: SORTIDA a les 06h 22m; POSTA a les 21h 28m. Hores de sol 15h 06m.
- Dia 15: SORTIDA a les 06h 29m; POSTA a les 21h 25m. Hores de sol 14h 56m.
- Dia 25: SORTIDA a les 06h 36m; POSTA a les 21h 19m. Hores de sol 14h 43m.
La Lluna
- LLUNA NOVA el dia 13 a les 04h 48m.
- QUART CREIXENT el dia 19 a les 21h 52m.
- LLUNA PLENA el dia 27 a les 22h 20m
- QUART MINVANT el dia 06 a les 09h 51m.
Posició | Data | Hora | Distància |
Perigeu | 2018-07-27 | 07:45 | 406,222 km |
Apogeu | 2017-07-13 | 10:30 | 357,431 km |
Planetes observables
MERCURI: Passarà pel punt més alt de l’horitzó el dia 12 a la posta de sol.
MART: Serà visible durant nit junt a Saturn.
SATURN: L’observarem al mig de la constel·lació de Capricorn
JÚPITER: El podrem apreciar a partir de les 22:00pm.
VENUS: L’observarem tot just a la posta de sol.
URÀ: Serà visible a la matinada.
OBJECTES VISIBLES MES DE JUNY
* Aquests objectes són visibles sense dificultat amb prismàtics 10×50.
¹ Els astres situats prop del zenit poden ser difícils d’enfocar amb el telescopi.
² M4 es veu millor a principis de Juliol. M19 a mitjans del mes. M6, M7, M8, M20 i M23 a finals de Juliol.
Sabies que…
El robot explorador de la NASA anomenat Curiosity ha descobert restes de molècules orgàniques necessàries per la vida al planeta vermell? Aquestes restes s’han trobat conservades a les roques de Mart que suggereix que el planeta podria haver donat suport a la vida antiga, així com noves proves en l’atmosfera marciana que es relaciona amb la recerca de la vida actual al planeta vermell. Encara que no són necessàriament evidències de la pròpia vida, però, aquestes troballes són un bon senyal per a futures missions que exploren la superfície del planeta.
Tot i que les molècules orgàniques contenen carboni i hidrogen, i també poden incloure oxigen, nitrogen i altres elements que normalment es relacionen amb la vida, les molècules orgàniques també poden ser creades per processos no biològics i no són necessàriament indicadors de la vida. Així seguirem atents a properes descobertes d’aquest robot pels seu viatge al planeta veí.
Que tingueu molts bons cels nocturns!