Constel·lacions
En ple hivern, Júpiter segueix sent el protagonista nocturn i des del dia 6 de febrer és visible tota la nit. Per la seva banda, Saturn es podrà veure durant la segona meitat de la nit i la resta dels planetes seran difícils de veure.
Podem seguir apreciant la trilogia de Taure, Bessons i Orió amb el seu cinturó format per tres estrelles blaves: Mintaka, Altinak i Alnilam. El 1948 a Alexandria, Robert Bauval, amb coneixements d’astronomia i interessant en l’egiptologia, descobrí que aquestes tres estrelles estan posicionades exactament com les tres grans piràmides de Giza a l’Egipte. Curiosament, els egipcis creien que després de la mort, les portes de cel s’obrien en el lloc que ocupa el cinturó d’Orió.
Meteors*
Delta Leónides (Del). Radiant actiu des del 15 de febrer fins el 10 de març, possiblement associat a l’asteroide 1987SY, amb màxim el 24 de febrer (ascensió recta 10h 36m, declinació +19º). ZHR inferior a 3 meteors/hora. Meteors lents.
El Sol*
- Dia 5: SORTIDA a les 07:05h; POSTA a les 17:24h
- Dia 15: SORTIDA a les 06:54h; POSTA a les 17:36h
- Dia 25: SORTIDA a les 06:41h; POSTA a les 17:46h
La Lluna*
- LLUNA PLENA el dia 3 a les 23:09h
- QUART MINVANT el dia 12 a les 03:50h
- LLUNA NOVA el dia 18 a les 23:47h
- QUART CREIXENT el dia 25 a les 17:14h
Planetes observables*
- MERCURI: visible molt baix a l’albada entre les llums del crepuscle.
- VENUS: visible molt baix al capvespre entre les llums del crepuscle.
- MART: visible molt baix al capvespre entre les llums del crepuscle.
- JÚPITER: visible tota la nit a la constel·lació de Leo fins al dia 4, entrant després a Cancer.
- SATURN: visible les últimes hores de la nit a la constel·lació de Scorpius.
- URÀ: observable la primera meitat de la nit a la constel·lació de Pisces.
- NEPTÚ: no observable per la seva proximitat al Sol.
(*)Tots els horaris són en T.A. Cal afegir una hora, sortides i postes de Sol a latitud 40graus nord i longitud 0 amb un horitzó teòric. Informació compilada de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.
Objectes visibles del cel profund
Us adjuntem una taula amb els objectes recomanats per observar al llarg d’aquest mes.
* Aquests objectes són visibles sense dificultat amb prismàtics 10×50.
¹ Els astres situats prop del zenit poden ser difícils d’enfocar amb el telescopi.
² NGC 1435 i NGC 2024 es fan visibles per mitjà de mètodes fotogràfics.
³ M41 es veu millor a finals de febrer.
Què en sabem dels eclipsis?
El fenomen astronòmic dels eclipsis sol produir-se de dos grans formes:
Eclipsis de Lluna: es produeixen amb l’enfosquiment de la lluna a causa de què la terra està situada enmig del sol i la lluna. Els eclipsis de lluna poden ser, totals, parcials i penumbrals.
Eclipsis Solars: el sol s’enfosqueix ja que la lluna s’ha interposat entre ella i la terra. Això només passa en la fase de lluna nova. Els eclipsis solars poden ser totals, parcials i penumbrals.
Durant el 2015 es produiran 4 eclipsis:
-El 20 de març: Eclipsis total solar. Es produirà a les 7:41 amb horari UTC i serà visible des d’Europa, Groenlàndia, part de l’oceà Atlàntic, al nord-est d’Àsia i al nord d’Àfrica. Des de la península serà visible parcialment. Des d’Espanya ens haurem de conformar en veure un eclipsi parcial.
-El 4 d’abril: Eclipsi total de lluna. Es produirà a les 9:30 amb horari UTC i podrà ser vist sense dificultat a Àsia, Austràlia, Amèrica i en el territori del Pacífic.
-El 13 de setembre: Eclipsi solar parcial. En primer lloc serà visible a Sud Àfrica a les 6:42m (4:42 amb UTC) i després només ho serà des de gran part de l’Antàrtida.
-El 28 de setembre: Eclipsi total de lluna. Es produirà a les 0:13 horari UTC i serà completament visible des de Amèrica del Sud, Amèrica Central, est d’Amèrica del Nord, Europa i el nord-est d’Àfrica.
Fins el mes que ve i bons cels!