La migració
La migració és un fenomen molt comú en la naturalesa. De fet hi ha nombroses espècies que migren com els peixos, els ratpenats, les tortugues, etc. En el cas de les aus, el seu medi de transport és l’aeri i la seva capacitat de volar i recórrer grans distàncies fan d’aquest grup d’animals el més representat quan es parla d’aquest fenomen. Aquests moviments migratoris es divideixen en diferents etapes que solen durar varis dies o inclús setmanes. Durant aquest període les aus fan parades per descansar i alimentar-se. Aquestes parades en les anomenades “àrees de repòs” són de gran importància per a què el viatge pugui arribar a bon port. Un exemple ben proper és la nostra gran “àrea de servei de l’autopista aèria”, la Mollera d’Escalarre, un important aiguamoll de muntanya on de tant en tant s’aturen àligues pescadores, grues i altres espècies d’interès… I com no, els coneguts Aiguamolls de l’Empordà, el Delta del Llobregat i Delta de l’Ebre, on molts naturalites s’han iniciat en aquest fascinant món de l’ornitologia.
Per què migren les aus?
La resposta la trobem amb la disponibilitat de l’aliment. No totes les aus migren, algunes d’elles, principalment en climes càlids, són sedentàries, però en zones fredes les dures condicions ambientals durant l’hivern i la reducció de l’accés a l’aliment obliga a aquestes espècies a desplaçar-se a climes més càlids durant aquet període de l’any.
Les aus migratòries en la cultura popular i científica
Tradicionalment, les anades i tornades de les aus migratòries havien estat utilitzades com a calendaris naturals per pagesos, ramaders i pescadors, ja que, no solament marcaven el pas del temps dins del cicle anual, sinó que també eren utilitzats com a pronòstic del temps. Quan les cigonyes marxaven aviat, anunciaven hiverns freds, quan les orenetes apareixien, significava que el fred ja s’havia acabat. Fins i tot era considerat “tabú”, caçar les aus migratòries que arribaven més primerenques, doncs es considerava que eren elles mateixes les que portaven el bon temps, fins al lloc on anaven a passar la primavera i l’estiu.
Tant conegudes eren aquestes aus que moltes dites popular en feien referència:
“Si per l’abril el cucut no ha vingut, o és mort o s’ha perdut”
“Per Sant Sebastià, l’oreneta ve i el tord se’n va”
“Per Sant Blai, cigonyes veuràs, i si no en veus, mal any passaràs”
Però avui en dia, les aus migratòries segueixen sent importants pels humans, potser no tant per la població rural, sinó per la comunitat científica ja que són bons indicadors per als estudis del clima.
El dia mundial de les aus migratòries
El Dia Mundial de les Aus Migratòries és una campanya de conscienciació que es celebra anualment i que pretén fomentar la conservació a nivell mundial d’aquestes espècies i dels seus hàbitats. Aquesta campanya està organitzada per dos acords internacionals (CMS i el AEWA) promoguts pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) que treballa per a la conservació de la fauna silvestre i dels seus habitats a escala mundial.
Aquesta diada es celebra cada any des del 2006 durant el segon cap de setmana de maig. Aquest any es celebrarà els dies 10-11 de maig de 2014 sota el lema “Destí Rutes Aèries: Aus Migratòries i Turisme”, on el dia mundial de les aus migratòries destaca el vincle entre la conservació de les aus migratòries, el desenvolupament de les comunitats locals i el turisme naturalista.
Cada any el turisme ornitològic atreu més adeptes. La rica biodiversitat i els espectaculars moviments que fan aquestes aus mouen grans quantitats de turistes que, gestionat correctament, pot suposar un benefici per a les comunitats locals i per al turisme sostenible en general.