El Dia Mundial del Medi Ambient és el major esdeveniment global a favor del medi ambient. Establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 1972 durant la conferencia d’Estocolm, on també es va aprovar el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), ha crescut fins convertir-se en una de les principals eines per a estendre la consciència sobre el medi ambient, arribant fins i tot a impulsar accions polítiques en aquest camp.
El dia de celebració és avui 5 de juny tot i que es realitzen activitats de conscienciació vers el medi ambient durant tot l’any. Els objectius principals d’aquesta jornada són motivar a les persones per a què es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu i promoure el paper de les comunitats en el canvi d’actitud envers temes ambientals i fomentar la cooperació. Arreu del món tenen lloc múltiples activitats per part de col·lectius, institucions, associacions i ciutadans particulars alhora que es converteix en un succés multimèdia que genera multitud d’articles i reportatges de temàtica mediambiental. És un dia festiu en el que tots caminem junts amb un mateix objectiu: assegurar un planeta net, verd i segur per a nosaltres i les generacions futures.
Enguany el lema de la celebració del dia mundial del medi ambient fa referència al malbaratament alimentari “Think. Eat. Save” (Pensa. Alimenta’t. Estalvia). Es vol conscienciar a la ciutadania sobre el consum responsable dels aliments i la reducció de residus i així evitar una pèrdua elevada d’aliments.
Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per la Alimentació i l’Agricultura) un terç de la producció alimentària del planeta es perd o és rebutjada. Si malbaratem menjar, tots els recursos emprats per produir-lo també són malbaratats i això inclou l’energia necessària per produir-lo, la feina humana, els recursos naturals, les emissions de gas durant tot el procés que hauran sigut sense cap profit i els diners destinats a aquesta producció. I a més, aquest fet també genera conseqüències negatives en el medi ambient a l’incrementar els residus generats. Només un exemple: un litre de llet suposa gastar 1.000 litres d’aigua per a produir-lo i per produir una hamburguesa calen 16.000 litres!
De fet, la producció global d’aliments ocupa un 25% de la superfície habitable, un 70% del consum d’aigua, un 80% de desforestació i un 30% de les emissions de gasos. És una de les activitats que més afecten a la pèrdua de biodiversitat i a l’alteració del medi ambient especialment en els canvis de l’ús del sòl.
Segons l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) només a Catalunya, anualment es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments, que es correspon al 7% del que adquireixen les famílies, els restaurants i els comerços. És a dir, cada català llença cada any uns 35 quilos d’aliments que es poden aprofitar, dada que equival a llençar el menjar consumit durant uns 25 dies o a alimentar mig milió de persones. Si parlem en termes econòmics, la pèrdua és de 112€ per habitant i any; un total de 841 milions d’euros a tot Catalunya.
Però, què podem fer nosaltres? En primer lloc hem de ser conscients de l’impacte de les nostres decisions alimentàries i de com prendre-les informats al 100%. Aquestes decisions reduiran el volum de residus generats, ens faran estalviar diners i contribuiran a disminuir l’impacte ambiental de la producció d’aliments. Hem d’escollir aquells aliments amb impacte ambiental menor, amb poc ús de químics; adquirir productes als mercats locals coneixent que el transport ha sigut menor i per tant, les emissions de gasos també; menjar aliments de temporada i comprar només el veritablement necessari i que puguem conservar correctament.
Si voleu un conjunt de propostes per prevenir i evitar el malbaratament alimentari podeu consultar la guia “Un consum + responsable dels aliments” elaborada per la Universitat Autònoma de Barcelona per encàrrec de l’Agència Catalana de residus com a resum del diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya. Paralel·lament, també la UAB i, en aquest cas en col·laboració amb la Fundació Alícia (Fundació acollida per la Fundació Catalunya-La Pedrera), ha elaborat recentment la guia “Aprofitem el menjar”, una publicació per la prevenció del malbaratament alimentari adreçada a hotels, restaurants i càterings i de la que ja us vam parlar en aquest bloc.