El 22 d’abril és el dia proclamat per les Nacions Unides com a Dia Internacional de la Mare Terra amb l’objectiu de reforçar el Dia de la Terra que es celebra a molts països en aquesta data des que es va iniciar als Estats Units al 1970. Suposa el reconeixement de què la Terra i els seus ecosistemes ens proporcionen la vida i el sustent al llarg de la nostra existència així com el reconeixement de la nostra responsabilitat en promoure l’harmonia amb la Natura i la Terra per tal d’arribar a un equilibri entre les nostres necessitats i les necessitats ambientals.
Aquest dia promou una visió del planeta com a la entitat que sustenta a tots els éssers vius de la naturalesa i homenatja la Terra en el seu conjunt com a la Mare de tots.
La Mare Terra és un expressió comú utilitzada per a referir-se al planeta Terra a molts països i regions, demostrant la interdependència existent entre els éssers humans, la resta d’éssers vius i el planeta on tots habitem. Als Andes Centrals de Sudamèrica li diuen “Pacha Mama” en llengua quetchua, gran deïtat entre els pobles indígenes quechas i aimaras, “Tonantzin” (La Nostra Venerada Mare) en llengua nahúatl a Mèxic, “Ñuke Mapu” (Mare Terra) en mapuche a regions de Chile i Argentina i moltes més denominacions amb la mateixa connotació per part dels diferents pobles indígenes que sempre han vist amb respecte i admiració el lloc on habiten i que són els principals impulsors per a que es reconegui oficialment a nivell internacional la Declaració dels Drets de la Mare Terra.
Si deixem de banda el relat bíblic i altres teories de la creació presents a diferents cultures i mirem els estudis i dades científiques, podem dir que la Terra es va crear fa uns 4.500 milions d’anys com a integrant d’un Sistema Solar situat al braç d’Orió, una regió a un extrem d’una petita galàxia espiral anomenada Via Làctia. Només uns quants milions d’anys després es van donar les condicions per a l’aparició de la vida, fa uns 3.800 milions d’anys, tret diferencial del planeta Terra fins avui dia, i van ser necessaris milions d’anys d’evolució per a l’aparició de l’ésser humà modern fa uns 50.000 anys.
Des d’aquell moment la població de la nostra espècie no ha deixat de créixer exponencialment colonitzant tot el planeta i modelant el medi natural per sobreviure fins al punt que el món occidental i els anomenats països desenvolupats van perdre el respecte i l’harmonia amb la natura de la mà del capitalisme com a model socioeconòmic fins el punt de ser responsables de la desaparició d’algunes espècies d’éssers vius, de l’esgotament de recursos i de col·laborar en el canvi climàtic que patim actualment.
És el moment d’aprendre i reaprendre els principis i enfocaments del llegat ancestral dels pobles originaris que sí que han viscut sempre en harmonia amb la Mare Terra per aturar la destrucció del planeta i deixar de veure’ns com a amos o hostes del planeta sinó com una petita part del gran tot que és aquest racó de l’Univers on tenim la gran sort de viure.
Aprofitant el Dia Internacional de la Mare Terra us convidem a reflexionar sobre la nostra responsabilitat personal envers la situació actual del planeta i aprofundir en el sentiment de què som una part d’aquest Planeta Viu.
Que gaudiu de la reflexió!