Aquest passat divendres va esdevenir la cloenda del VII Congrés Espanyol de Biogeografia, que durant aquesta primera setmana de setembre s’ha desenvolupat al Centre Mòn Natura Pirineus.
El Congrés s’ha estructurat al voltant del tema “Zones de Muntanya: Gestió i Biodiversitat”; i ha reunit prop de seixanta persones del món de la recerca provinent de 26 institucions universitàries i de diferents administracions públiques relacionades amb l’entorn natural, sobretot d’Espanya, però també d’Amèrica Llatina (Brasil i Xile).
Al llarg dels quatre dies, en els quals s’ha celebrat el congrés, s’han presentat una cinquantena de comunicacions en què s’han tractat aspectes metodològics i s’han aportat els darrers avenços en la recerca en Biogeografia. A tall de síntesi final, el darrer dia ha tingut lloc una taula rodona amb especialistes en la gestió i la conservació del medi al voltant d’espais naturals protegits, en la qual ha participat el Direcor de l’Àrea de Mediambient, Miquel Rafa, junt a reconeguts naturalistes com el Dr Matí Boada.
Durant tots els dies del congrés han tingut lloc diverses sortides de camp que han servit per contrastar algunes de les idees dels resultats aportats a les diferents comunicacions presentades i han permès donar a conèixer l’entorn: Estany de Sant Maurici i de Ratera, Vall Ferrera i Mata de València.
Per últim, esmentar que l’organització de l’event ha estat a càrrec del Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP); format per investigadors del Departament de Geografia i la Unitat de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Laboratoire GEODE de la Université Toulouse-Le Mirail. L’objectiu d’aquest equip de científics rau en l’estudi de les transformacions del paisatge del territori de muntanya a través del temps, bo i utilitzant escales temporals diverses en funció de la metodologia utilitzada, com per exemple fonts documentals i fonts paleobotàniques, les quals ens permeten interpretar el paisatge actual. Cal esmentar que aquest mateix equip és el que, des de ja fa dos anys, tutela el grup de Natura del programa Joves i Ciència que cada estiu es desenvolupa al centre Mon Natura Pirineus.
Des de la Fundació CatalunyaCaixa s’ha col·laborat en el desenvolupament del congrés, a banda de amb la cessió gratuïta d’espais necessàries pel seu desenvolupament, amb l’edició, en PDF interactiu, de la seixantena de comunicacions orals presentades, i que tot junt a aquest post us adjuntem. VII Congres Biogeografia