El cel d’agost està ple de cossos i fenòmens interessants, de manera que des del centre us citem els elements que creiem més importants per tenir en compte a l’hora de mirar el cel.
CONSTEL·LACIONS:
Encara es veuen les constel•lacions de primavera com la corona boreal i el bover, que mentre va passant la nit, tendeixen a caure cap a l’horitzó oest.
Al centre del cel, al zenit, hi trobem el triangle d’estiu, format per a tres estrelles de tres constel•lacions diferents (deneb del cigne, altair de l’àguila i vega de la lira). Les dues primeres constel•lacions són fàcilment localitzables al bell mig de la Via Làctea que ens travessa el cel aproximadament de nord a sud.
Durant la nit va guanyant posicions la constel•lació de pegàs, en forma de gran quadrat i que es troba acompanyat d’ andrómeda, que conté l’únic objecte fàcilment observable a simple vista des del nostre hemisferi: la galàxia d’andrómeda.
Les constel•lacions del zodíac que podrem trobar seran aquelles d’aniversaris oposats, com per exemple, escorpí o sagitari imposant-se en el sud del cel nocturn.
I com sempre… les constel•lacions circumpolars, aquelles que en podem gaudir durant qualsevol època de l’any, com per exemple l’ossa major i menor, cassiopea, cefeu i el drac.
LA LLUNA
Aquest mes tenim la lluna plena al dia 2 i 31 d’agost, i nova el dia 17. Així doncs, durant l’inici i el final de mes podrem gaudir d’aquesta meravella i observar-la amb els aparells òptics o a simple vista, però a mig mes podrem gaudir de nits ben fosques.
LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ
El fenomen astronòmic més emblemàtic del mes d’agost són les llàgrimes de Sant Llorenç, pluja d’estrelles causada per l’antic pas d’un cometa just per on la Terra passarà durant la setmana central del mes, amb el seu àlgic al dia 12 (just quan no tindrem la lluna i per tant, nits ben fosques)
PLANETES OBSERVABLES
Durant els primers dies del mes, el planeta Mart i Saturn seran cada cop més baixos a l’horitzó oest, de manera que seran cada vegada més difícils d’observar.
D’altra banda, quan s’arriba a la matinada es comença a veure el planeta Júpiter, especialment exuberant per la seva llum, i pràcticament a l’albada, es pot veure Venus.
OBJECTE DESTACAT DEL CEL PROFUND
L’objecte més recomanable d’aquest més, per mirar amb telescopi o uns prismàtics ben enfocats, és el cúmul globular d’Hèrcules, conegut també amb el nom de M13, i que conté milions d’estrelles velles, unides amb una gran densitat. Tal i com diu el seu nom, està ubicat a la constel•lació d’Hèrcules, que es pot localitzar en el planisferi adjuntat.
I això només és un petit tast de les infinites preciositats que ens amaga el cel d’agost…